Line
Amerikebrevet
Under arbeide !!!!!!!!!!!!!
Min onkel Toralf forsøkte seg på arbeide i Canada, men det eneste han kunne var gårsarbeide og dette var under depresjonen, brevet sier det meste.


Edmontan november 25 – 32

 

Har lenge tengt å skrive men det har bestandi blit utsat. Gudrun har jeg hat brev fra nyli og hun nevnte da at hun har hatt brev fra dere og likeledes at dere ikke hadde min adresse men da jeg var i Ontario i sommer skrev jeg og fortalte dere kunde sende min post til Winnipeg og jeg har jentagno ganger skrevet det efter post men ingen fått.

Har den blit sent tilbake til Norge jeg sendte også foro fra Ontario. Det blev ikke rart med høst arbeide med mig i høst da jeg blev syk, fik hemorider noget skal det være støt. Om jeg hadde jort en 60 dollar i høst så har jeg antageli reist til Norge for her blir det dårligere for vær dag og Canada vil bli det siste land i verden som kommer til å bli bra også for gud forsyne mig er for mange dumme folk. Det kan ikke bli bedre her før vi får en god organisasjon og det vil ta fan så lenge. Her er for mange som venter pa kapitalisten skal bli godjertet. En revolusjon er vad vi trenger her og kanske den er ikke så langt unda.

Russland er det lidende land i dag og revolusjonen der er den eneste sukersfulde i verdenshistorien.  Det om avskaffelsen av religionen i ruslan er det størsteusanhet som har været fortalt.

Kapitalisten skjelver for Russland. Her i Edmontan (Sommer i Alberta) er det nu over 3000 ugifte men som har understøttelse av de ofentlige og det er over 1000 gifte som har det også. Understøttelsen for ugifte er sånn at man får 2 små måltider for dagen og så seng og i de fleste tilfelder så må man ligge 2 i sengen og mange på et værelse. Var jeg er nu er vi 2 på rummet. Nu er det hårt og få hjelp her i byen du kan ikke få noget fra nu er vist du ikke kan bevise du har været her det siste år og det er mange som ikke kan det, Men sender mange ut i Campen som er bygget for anledningen men du du har til å arbeide der ute og mange har dårlige klær. Betalingen er dollar 5,50 pr måne, tobakspenger.

Fra Leif har jeg ingenting hørt siden jeg var i Vancouver, er han kommet hjem eller er han her i landet. Jeg har ingen god adresse for dere nu men om dere skriver så får dere bruke nedenfor anførte adresse, jeg får forsøke og holde mig i forbindelse med dere når tiden kommer jeg kan vente breve. Jeg kan vente og bli sendt ut til en Camp ver dag som går.

Det er plenti av Skandinavere her, mange som var i Vancouver siste vinter. Min partner her på rummet er enten skåtlender eller irlender men det jør ikke noget for jeg plaprer da lit engelsk nu. Det er ikke så verst kålt her ennu og dem siger det er meget sne ennu  det er ikke mer en rundt 12 tommer men det er også nokk. Noget senli å skrive om har jeg ikke da den ene dagen er lik den andre med ledigang som er rot til alt onnt. Jeg må sige jeg vantrives med dette her har heller villet været i Vancouver. Jeg er ikke så sikker på når jeg kan få sent dette breve. En ting vil jeg sige at forsøk ikke på å sende mig noget. Ja dette får bli nok for i aften.

Søndag den 27. november.

Det blev ikke så jeg fik sent brevet i går men det må bli i morgen. Morgendagen er også dagen for å gå å få mer å leve på og fan vet kanske man blir sent ut i Camp i morgen man vet aldrig.

Vi har et rikti sint vær om dagen men det er et farlig føre for automobiler, og det hender mange ulykker også. Det var to biler som støtte i sammen utenfor her jeg bor i går og dem måtte begge slepes ivei. Bare en man kom lit til skade han fik nogen skarmmer i ansiktet. Ja dette er et bra land for her slipper man og jøre noget bare gå og stikke fingrene i lommen.

 

Bruk ikke mit fulde fornavn når dere skriver til mig. Husk på det er dere snil for det er ingen som kan lese det allikevel.

 

T. Halvorson

Sen Vel.

Edmontan

Alta Canada

 

Vorledes har Alfred det. Han tar sig vel en tur til Ottemshauen en gang i blant. Jeg skulde selv ha likt og ta mig en tur dit i stedet fo å gå her og drive rundt.

 

Jeg antar jeg kommer til og forlate Canada snart men skulde ha likt å tjent nogen dollar først. Fan det system vi har her er så råtten så det kan ikke bli verre.

 

Det står i avisene meget om at farmerne på visse plasser går til streik til sommeren, det vil sige dem gir fan i å så og det kan gott jøre for dem får ingenting får va dem har og selge som det nu er. Jeg tenkerstorskryteren Iver Gravemer ikke så høi i hatten nu for jeg er fan så sikker på han lever på de offentlige.

Ja det er rikti, Farmerne her blir han op, foholdene her vil ikke forandre sig før den jevelen kommer ned til stervation. Bennett var den man som skulde jelpe farmerne opad men han jelper den andre veien og det blir vel ikke lenge før han kommer med ordre om å skyte arbeiderne som trenger jelp for å leve for dette vil de bli langt lettere en og fø  dem. Ja nok om dette.

Vil slutte med og ønske dere alle en god jul.

Er forgalt jeg ikke kan sende dere noget til jul men jeg er uten så meget som one cent in my pocket.

Hils alle på Ottem fra mig, men det er ikke vært dere forteller om vorledes jeg har det, for ingen der vil forstå vorledes det er her i landet nu.Nei la mig jøre alvor av å slutte mit rot.

 

Beste hilsen

Fra

T Halvorson

Sen. Del.

Edmonton

Alta

Canada

 

 
e-post


Line