Line
Svarthaugen


Forord

Svarthaugbua ble bygget før krigen, og "byggmestere" og eiere var Trgve Bruøy (Jenstad), og Lars Nisja (Sandløkken).
Som det fremgår av teksten ble soverommet, det vil si den østre delen, bygget etter krigen, det vil si i 1945. Det var utsrakt bruk av dugnadsinnsats for å snekre og frakte materialer. Frakting foergikk mye med hest, til oppunder Fagerdalen, med bæring derifra.
Bua ligger fint til for fisking reinsjakt og rypejakt. Høyde over havet er mellom 1100 og 1200 meter.
Lars ble tidlig dårlig til beins, og siste gangen han besøkte Svarthaugen benyttet han 2 staver, men gikk likevel fra Sandlykkja til Svarthaugen via Søsetra, det er både en lang og bratt tur.
Som det fremgår av teksten, følte min far, Sigurd ett ansvar for bua, og jeg husker godt turene for å dra opp båtene på høsten og smøring og utlegging av båtene om våren, og annet nødvendig vedlikehold. Fars bror, Endre, benyttet også bua en del,.
Båtene råtnet raskt da Trygve bestemte at de skulle senkes om vinteren, for å slippe at de gisna istykker. Tanken var bra, men det dugde likevel ikke.
Etter at både Trygve og Lars døde, var det Steinar Nisja og Nils Jenstad (Bruøy), som ble eiere. I 2002 solgte Nils sin andel til Steinar. 1. mai 2008 ga Steinar bua til sin sønne-sønn Lars Nisja, Sandløkken, som idag sitter som enehersker på Svarthaugen.
Bua fikk sårt tiltrengt renovering på nittitallet, da var det motorisert transport av materialer, men dugnasarbeidet var det samme. Hytta er fortsatt himmelrød, og det var Trygve som bestemte fargen.
Jeg ønsker flere historier om folk og deres bruk av bua og Svarthaugen.
Svarthaugen kjennetegnes ved at det er ett heimfjell, det ligg mellom Sunndalen/Oppdalen og Lindalen/Dindalen, det er ikke uoverkommelig stort, slik at reinen ble gjerne jagd av fjellet første jaktdagen. Rypene kan også fly over Lindalen til Slettfjellet, hvis de føler seg trengt. Ellers er hele fjellet småkupert, med mange fiskevatn, og frodige omeråder.
Bildet nederst til venstre viser Lars, Sigurd og Tore Musgjerd (Nestu). De tre står der soverommet er i dag. Bildet må være tatt ca. 1940.
Bildet nederst til høyre vis Olav Magnar Nisja, Einar Motrø og Torleif Nisja, en nydelig påske vi tilbragte i Svarthaugbua.
Ved å trykke på bildene får du en større versjon.
Bildet øverst til venstre viser en rast, ved vannet som ligger nærmest Søsetra, eller like heimafor litjvatnet.. Mannen i midten ser ut til å være Trygve, og mannen til høyre ser ut til å være Lars.
Bildet i midten viser dagens farsgenerasjon, som skårunger på rypejakt.
Bildet øverst til høyre viser utsikten fra Svarthaugen, nedover Sunndalen.

november 2002
Hallgeir

 Flere bilderHyttebok
for
Svarthaugbua

7. November 1943

Var Trygve Bruøy, Lars S. Nisja og Lars Lundli her.

Været er ufyselig, men kåsten er upåklagelig.

 

12. April 1943

Anders Jenstad

Lovise Bergseth

Margrete Røymo

Anna Gravem

Deilig vær. Forgale me ikkje får vera ute. No har …….. ny bok, den som visste kva i den vert skreve, har vore klok.

 

Var her 9. og 10. oktober 1943.

Fint mildt vær. Tenkte å ta stamfisk, men fikk bare gjellfisk.

Trygve Bruøy                        Lars Nisja

 

Den 25-3 kom vi til Svarthaugbua. Da kl. var ½ 10, og helt mørkt, men med vår gode kjennskap til terrenget og god orienteringssans gikk vi rett på hytta. Den 26de var det bra vær. Vi fant 3 pistolkuler i den nordvestlige vegg, og disse kuler stammer fra Duytche vaffen.

L.G  T.P, og eieren av hytta T.B.

 

Den 13. mai 1944 kom vi til Svarthaugbua vi fire på skitur. Været og føret var ikke særlig bra. Vi har forsøkt å fiske, men med dårlig resultat, bare 1 fisk, men det var moro lell.

Torleif Pape                           Idar Johnsen

Trygve Bruøy                                    Sigurd Nisja

 

Eg kom hit 6/6-44. Ein svipptur til høyde i kvardagslivet. Veret og føret er framifrå. Rolig og stilt, både av folk og av vilt. Reiser herfra kl 8. Takk for meg. Trulig hjem og snart att.

 

PS: Eg var framom her med noe ulovlege greier som eg gøymde etter fattig evne.

Dette var invasjonsdagen D-Dagen i Frankrike D.s. 1/9-50.

Jon Nisja

 

Den 8. og 9. juli var vi her. Nesten vamrt vær, men is på storparten av vatna enda. Tatt en fisk.

Lars Nisja                  T. Bruøy

 

Vi kom hit 15/7 og overnatta i den store familebingen. Veret og føret er framifrå, men enda er det en del is på vatna. Sette 2 garn og fekk 1 svarthaugslarre som vi sette til livs med stor ihuge. Reiser herifrå 16/7 kl. 12. Vi skal heim å juble litt. Takk for denne gongen

Jon Nisja                    Georg Nisja

 

Kom til Svarthaugbus søndag den 30-7. Har hatt en fin tur opover. Det er første gangen jeg er på disse trakter, håper det ikke blir den siste.

Odd Dahlen               Peder Gravem

 

Svarthaugen 30/7 1944

Die Erde vergeht, und wir xxxxx sind allein, in dem siebenten Himmel der Liebe. Excuse my German, but I love these lyrical words. It is not owing to me, but I have only written what my heart told me to do.  Today there is a flower within my heart, that makes the world very pleasant, and I really think I was born to spend my life in mountain. Now we are going to fish. The weather is very fine, but we can see some clouds in the distance. Perhaps a Thunderstorm is coming on, and what will happen then ?!

This Sunday by mountain lakes and the sky near upon is something more than church, and perhaps heaven as well. Who knows ? And by my side sits a girl with young laughing eyes as bluish green as the sea and her voice is as soft as the sound of the waves as they ripple upon the shore. A temptation !

Don’t say the life is grey – but soon we must leave dear Svarthaugen.

We shall come again – perhaps – and our thanks here being always in the bloom of  you.

Thanks and gratings.

Two foolish human beings.

 

Erik Jenstad de 6te august 1944.

På tur fra Søsetra til Lindalen

Jorunn Heubukt den 6te august 1944.

 

Knut K Gravem den 6/8 1944. Kom frå Gravemsetra, tok dukkert med svømmetur i største vatnet. 

Bertinus.        T. Bruøy

 

Gudrun S Gravem den 6/8

 

Svarthaugbua 12. og 13. august 1944.

Vi 4 kom hit opp i går den 13. august. Bra vær, litt sol og litt vind med enkelte regnbyger som bare setter spiss på fiskeforholdene. Vi har tatt 4 fisker med garn og 24 med valdresfjøl. Vi blev i dag, søndag, bevertet med te, litt ”Ping” og resten ”Pong!” og utover formiddagen underholdt med ”Pang!”  Stekt fisk til middag.

Endre S Nisja            A. Høgstad

 

Kom hit til ”Svarthaugbua” den 19 august 1944 kl 7. Skodde.

Etter å ha inntatt ett kraftig måltid, drog vi på fiske, satte ut garn. Lørdag var det skodde. Fisket var skralt, 2 fisk på garn. Oterfiske var bedre så vi fikk en fin fin middag og mette gå til sengs.

Mandag var det samme skoddevær, humøret er godt likevel. Men dessverre måtte vi heim, men vi minnest likevel de dagene vi lå i ”Svarthaugbua” og åt.

Gunnar Hagen                       Else Hoel                   Genny Hoel

 

 

Svarthaugbua 10. sept 1944

Kom her igårkvell, Lars S Nisja, T Bruøy, Sigurd Nisja og Lars T Gravem. Litt surt og koldt vær, snørusk og utrivelig ute, men lunt og godt inne. Kom sent i seng, og holdt sengen lenge i dag.

Litt bedre vær også i dag,, men koldt, og ufsisen henger 55cm ned fra taket. Har fått noen fisker, som vi skal lempe i oss til middag. T og S er på jakt, hva slags jakt det blir tier historien med, får håpe det beste, nemlig at utbyttet blir skralt.

Ja, nu er jegerne kommet tilbake, og utbyttet svarte til forhåningene, nemlig ingen ting, Vi har spist fisk til middag og nu må vi snart ta heimover.

Takk for mig.

Lars T Gravem

 

Kom hit den 2. november kl ½ 7 om kvelden. Månen kom op over Liabøfjellet. Litt snø og noen få kuldegrader. Den 3. kald sydøst vind, men stillere utpå dagen, fin kveld med måneskinn. I går varm sol, men om kvelden kom vinden som sluppet av en sekk. Trygve har hatt ”vakarnatt” på grunn av vinden, i dag var det en del snø i senga hos han, så han er litt grinete. (5/11-1944.)

 

Hurra for det frie Noreg

Atter har vi fått sett det norske flagget gå til topps, etter at flaggstengene har stått nakne i fem år. Atter er nordmannen herre i sitt eget hus. Atter har vi høyrt hurraropene runge utover dalen –frå frie norske menn og kvinner. Atter har vi fått opplevd å sjå ”hurrande og sjungande menneskemassor” på veg til syttende maifest.

Og endeleg har vi fått høyrt og sett landsvikarane på veg til sitt rette opphaldstad, - konsentrasjonsleirane !

Men enno er ikkje overfallsmennene avvæpna, men dagen nærmer seg snøgt da vi også skal få sjå dei fare herifrå som slagne, hengehovuder, og motlause hærmenn. Det vert nok smil å sjå i de norske andleta når desse røvarane – som har herja og brent hus og heimer for våre landsmenn ”langt der oppe mot nord”, og som har øyedmykje skuldlaust blod. – Vi minnest dei falne med takk for kvad ei gav.

”Det kosta mane år, i strid frå vår til vår, ein kamp så hard og sår, før me vart fri”.

Underskrivaren er her for å henta to revolvarar og ei hagle, som i fem år har ført ein kummerlig tilværelse bak ytterdøra. Revolverane skal ”heimevernet” på Gjøra ha til vaktmenn, som patruljerer dag og natt.

”For også vi når det blir krevet, før dets fred slår leir”.

Leve kongen og fedrelandet !!

Så seier og for våpna:  Takk for godt huslyi Svarthaugbua gjennom ei lang og farleg tid.-

Svarthaugbua 22/5 1945

                        Georg Nisja

 

 

Var her den 9. og 10. juni 1945. Fint vær med litt torden i det fjerne. Is på vatna, men vatn på isen.

T. Bruøy         Sigurd Nisja               Lars Nisja

 

 

Den 30. juni 1945 var det maksimal bæring til Svarthaugbua. 8 mann var med. Det var Olaf Røymo, Ola Johansli, Gunnar G. Nisja, Georg Nisja, Erling Nisja, Sigurd Nisja, Trygve Bruøy og Lars Nisja. Det blev ca. 20 bører fra nedenfor Svarthaugen. Isen ligger ganske heil på vatna enda.

Fra 4. til 11. juli var vi her og satte opp soveværelse. Riktig fint vær hele tiden. Isen på vatna har forsvunnet i disse dager.

 

2 Straumsnesinger kom til Svarhaugbua torsdag 9/8 – 1945. Veret fint. Sette to garn. Fekk 4 fisker. 10/8 same veret. Vitjing av setergjentene på Nisja setra + 2 andre gjenter. Fekk smake fisken. Hadde det gildt på fjellet. Låg nakne på snøbrbræda dvs då damene var nedgått. Lauga. – Sov godt natta til 11/8. Gjekk frå bua kl. 10. Veret bra.

Hjerteleg takk for oss!

Erik B. Ullset             Ola Liabø

 

 

Kom til Svarthaugbua den 11/8. Været var mildt med litt torden i det fjerne. I dag lørdag, er det strålende solskinnog riktig en øldag. Tok tre fisk, to laks og en aure samt en liten ørretyngel på 12cm. Har sett to rypekull og en hare.

Sigurd Nisja

 

 

Kom hit til Svarthaugbua lørdag 18. august 1945, akkurat på årsdagen sia sist me var her. I anledning dagen holdt T. Bruøy en liten tale, der han ønsket gjestene velkommen og minnet om forskjellige episoder i fjor. Else Hoel takket for de vennlige ord og håpet at turen skulde bli det som den var tenkt til,  dager med mat og drikke, og natten med nattlig hygge.

Skodda lå tjukk over Svarthaugen, men det blei da en del fisk, og vi koset så godt vi kunde inne. Else var liksom husmor og sørget for å holde liv i oss med mat og drikke. Ho var med andre ord livmor.

No får då Svarthaugbua ha takk for denne gongen.

20/8 45 Gjestene

 

 

Eg kom hit til Svarthaugbua 21/8-45. Veret var så ymist, og serleg den 22. var skodda stinn. I dag den 23., er det fint ver att med solskinn og litt vind. Har hatt nokre koselige dager her som innspurt på ferien. Fikk en del fisk, mest på sluk (skje). Takk for meg.

Jon Nisja

 

 

Det var da gilt te familiebinga dokker ha stelt te, her skull de våre gilt å ”låsert” ei helg.

Takk for no da.

Det e mest nagelbit ti fengro, så det e både kalt å hustre.

Oddlaug Nisja                        1/9-45.

 

 

Vi kom hit til Svarthaugbua den 1. sept. kl 2., og vi er no på tur ned att klokka er no 4. Vi har vore ut og fiska, og vi tok ein laks, og no når eg skriv dette er eg så kald på fingrene at eg får mesta ikkje til å skrive.

Takk for oss. 1/9 1945

Laura Gravem

Sigurd Meisal

 

Kom hit i går. Kaldt vær og litt skodde. I dag stille vær og varm sol og ingen nagelbit. Har tatt 2 ørret og 4 lakser. En laks var full av melke.

2/9 1945

Lars S Nisja

 

 

21/12 og 22/12 – 45

Etter mykje bråk kom oss endelig inn i hytta, vi tok mest til å tru at ho var full av snø. Med jakta gjekk det ikkje rart, men vi har da bombardert i lufta – og ellers skote hovudet av en røyskatt.

Takk for den gongen.

Steinar Liabø

Jon Nisja

 

Søndag den 10 mars 1946.

Eg og Trygve kom hit opp i går. Her oppe i denne mykje vakre hytta, var det gildt å vera. Vakkert ver. Men ikkje sers mykje rype. Er godt nøyd med turen. Vil gjerne få kome att seinare. Så får du ha takk då fjell, for denne gongen.

Olaf Vollan

 

 

6/6-7/7-46

Kom hit i går som dei fyrste sommarturistene i år. Veret var ikkje sers bra, for skodda var svært pågående. Vatna var fri for is, men båtene var ubrukande. Dei var, som mannen sa, sprukken i båe endane, og vi måtte nødlande på fyrste turen. Fisken pulla bra bortpå båe vatna, menvi hadde ikkje reiskaper nok til å få has på’n. Vonar det er betre i så måte neste gang, truleg om ikkje så lenge. Takk for oss.

Jon, Torleif, Gunnar Nisja

 

 

Kom hit 4. august. Litt tung sky, men ikke tåke. Godt vær, ikke vind, og ikkje fritt for sol heller.

Olga Gjøra

Ragna Gjøra

Else Marie Nisja

 

 

10/8-11/8-1946

Vi 4 kom hit til Svarthaugbua i går kveld klokken 8.- Det var fint vær, men en del vind så flåten ikke kunde gå ut, og vi måtte derfor leve av den medbragte proviant til vi i 2-tiden om natta karret oss i seng. I dag har også vinden sjenert sterkt, men Erling har tatt en, og Lorentz 4 lakser med stang. Disse blir fortært til middag, og skjønt det ikke var mulig å finne salt på hotellet, ble middagen meget vellykket, og merkelig nok, en tanke for salt ! Ellers har turen vært meget vellykket, men som sagt, det har blåst fælt og ”havet piskede sitt skum høyt op mot Norges kyst”.

Endre S Nisja            Lorentz Bjørset

Sigurd S Nisja                       Erling Nisja

 

 

Bogens Ejermand kender ikke mig, og jeg ikke ham. Vi fik låne nøglen uden Deres medvitende, men håber ikke De er sint over vi fik låne hytten Deres. Vi gikk herop i går d 27-8, det var fint vejr og vågnede i morges, til et enda mer strålende Vejr. Å, det har været en så fin tur. Når en har været på Højfjeldet da forstår vi Dansker bedre i Nordmænd er så glade i landet jers. Tak for alt Nordmænd lærte os, særlig fra 1940-1945, Tak skylder vi Arnulf Øverland, Roald Tangen, Nordahl Grieg. Tak fra Danmark til Norge. Tak for Hytten vi fik bo i. Håber De når De kommer til Danmark, kommer og besøge mig.

Med hilsen

Else P Larsen

Hjareylund Hovslund

Sønderjylland

Danmark

 

 

Ja Norge det virkede så fremmed da først vi det så, men efterhaands kom vi bedre til at forstå. Etter fjellturen her følte vi oss rent af de små.

 

Vi kom hit til den vakre Svarthaugbua d 27/8-46 om kvelden ved 7 tiden. Vejret var fint – Fred og stilhed overalt, men vakrest da de tindrende stjernene blev tendt. Else gikk tidlig til køjs, men det var umulig for mig at finne sengen. Milevid har man i Norge god under møde mennesker man aldrig ensomme blot man i naturen er, men ikke den normann har funnet en ungdom fremfor os. Højfjellet. Turen af morgenen …………………….

Solen brød frem og varmet os og med fornyet mod og krafter drog vi videre til Nisjasetra, Gravemsetra, Gjørassetra du i Lønset…………..

Venlig hilsen

Lise Pedersen

Hallundberg

Danmark

 

Den 28. sept 1946 kl 19:30Stormet 3 Skarvespesialister inn.

28. Skodde, mørkt

29. varmt, aldeles prima vær og føre.

De to jegere, Erling og Lorentz, med skjotepinner,

Resultat: 4 horyper + 1 hanne. O.M. på sightseeing. Ein må vere enig med

 

(Her mangler det sider i boka)

 

 

Var her 31/7-47, pent veir, blikk stille, lite fisk. Fikk 2 laks 1 ørret. Gode hvis, ikke lopper og lus, men …..

Takk for oss.

Ivar Hafsås,  Ola, Ingebrigt og Olaf Røymo.

 

 

Takk for meg.

Odd Husby 1947

 

Kom hit på snartur 13/6 1948. Pent mildt vær. Isen holder på å krype inn i buktene på vatna. Alt i orden i bua etter vinteren, men svermer av fluer har satt livet til.

Steinar og Sigurd Nisja

 

Svarthaugbua 30/8-48

Er på tur i Svarthaugen i dag. Veret er fint, men det tek til å haustas. Kaffekjelen har koka, og det skal smake godt med kaffe, Farvel da Svarthaugbua.

Margot Gravem

 

Takk for meg.

Gudrun Gravem den 30/8-48.

 

For meg au !

Jørgine Gravem 30/8-48

 

Me har vaska og pussa kopper og glas, skåper og golv, kjeler og spann og sett blomar på bord og i skap. Velkommen etter. G. M og J 30/8-48

 

Er på Svarthaugen i dag og. Veret er retteleg fint, og eg vonar berre at eg framleis må få vitja deg så jamt. Skal freista fiska og, men fisken vert vel ikkje hengjande på kroken er det truleg.

Takk for meg enno en gong.

Margot Gravem          

Svarthaugbua den 2 september -48

Lars Lyche

 

Takk for hyggeleg dag på Svarthaugen. Det har vaært således fint i dag, Strålende sol og ganske varmt, men fisken vil dessverre ikke bite. Ja jeg håper jeg kan få besøke hytta flere ganger.

 

Ja det skal være sant, fisken kom ikkje på kriken

 

Takk for no.

Gudrun Gravem

 

Ja Takk

2/9-48             Jørgine Gravem

 

Takk for oss.

Torleif Nisja den 19/7-49

Odd Husby

 

Svarthaugen den 14. august -49.

Takk for meg Tryggve.

Gudrun.

For oss au.

Karen og Ola Sveen.

 

Kom hit den 2/8-49. Tok 2 pene fisker om kvelden på flue, og 4 på garn om morgonen, den største er ca. 1kg. Eg er no på tur ned, det er i dag full vinter på Svarthaugen, med snø og kall vind.

Eg har nå vært på fjellet ca. 2 ½ uker. For det meste i Svarthaugbua, har også besøkt Dindalshytta, Gammelsetra og Middaghjellan.

Veret har vert dårleg med skodde og kald vind, og i dag snør det ganske bra,

No er snøen komme.

Takk for meg,

Trygve.

 

22-24 aug 1949

Odd Handberg.

 

1/9-50

Arriveret her kl 15 g.m.t. Finfint ver, men ikkje noko fiskerver. Oteren gjorde best nytte for seg, men det var vanskelg å få fisken til å hengja på. Utpå kvelden var det superfint ver, blikkstille og herleg måneskin. Prøvde å fotografera landskapet i den stemningen det skapte seg truleg noko umogeleg på filmen. Det vart sikkert eit mørkt kapitel.

Blunda sødeligen i unkarssenga kl 22,20.

2/9-50.

Same fine veret ! Men i dag bles det nok omeir. Prøva fisken til den store gullmedalje, men resultatet var heller skralt. Det må nok setjast ut att fisk no med det aller første.

Reiser frå bua kl. 14. Velta opp båten.

Takk for meg.

gjensyn !

Jon Nisja

 

Søndag, den 11. mars 1951.

Besøkte hytta i dag sammen med Sverre Bruøyen.  Strålende solskinn og fint skiføre, men litt lite snø.  En fin tur som bør gjentaes snarest mulig

Takk for oppholdet.

Olav Svalastog
(Svalastog var elektriker, og reiste gardimellom når straumen kom).

 

Svinsa innom hytta så snarest i dag den 3. juni. Lite snø men is på vatna. Veret er mildest talt jekla fint. Reinen har mest sprunge meg over ende, og orren spilte som for betaling i natt. Døgnvill.

Takk for meg

T.E.N.

 

Juli 1951

Her er det storartet å være !

Var tåke da eg komm, så det var ikkje så lett å finne frem, men det gjekk.

Takk for meg !

Jenny Dragset.

NB. Bygde en liten varde oppå haugen her.

 

Svarthaugbua langfredag 11/4-52,

Vi kom hit til bua kl. 16, etter en strevsom tur i tungt føre. Temperaturen er bra nok, men det blåser en sterk sørvest kuling, og den gjør det nokså bistert. Nedi Vidkvolvet møtte vi Sigurd og Steinar Nisja, som hadde vært tidligere ute enn oss.-Ellers er det mye snø her oppe, det var mye i gangen til hytta, men nå er det meste utadørs. – En ætling av gamle Lars G. Nisja fra Vesterålen i Nordland var med i dag og gjestet sine forfedres jaktmarker her i Svarthaugen.

Det har vært en sann glede for oss å følge han på denne turen – og vi får håpe – en opplevelse for han å kunne se tilbake på steder hvor hans gamle slekt har levd sitt liv gjennom lange årtider. Vi sier takk for visitten, Gunnar, og på snarlig gjensyn i Sunndalsfjella.-

Så en takk til Svarthaugbua som atter en gang tok imot oss på sin gjestmilde og lunde måte.

Jon Nisja                    Gunnar Jensen Medby  - Fornes i Vesterålen.

Gunnar G Nisja (sr)              Gunnar G. Nisja (jr)

(dette er nok Pop’en og hans salige fader Gunnar Gravemshago.)

 

 

Svarthaugbua 7/7-52

Har vore ein snartur her i Svarthaugen -. Herleg varm sol frå skyfri himmel. Ikkje eit vindpust, så det var uråd å få fisken på kroken. Elles var det eintrondHjemmer” her på fjelltur. Han har visst skremd bort både fisk og rein. Det var ikkje liv å sjå her oppe, med undtak av eitsteinskitkull”, og ein stor nyfødt brekalv på sørsida av Litjvatnet. Sistnevnte sveitta godt i solsteiken, og skulle den tørste seg i hjel, så er ”merra” stor og kraftig, så ho kan skaffa seg ein nykomling til i nær fremtid.

Så seier vi tusen takk for godt husly i Svarthaugbua, og vonar å kome att om ikkje så lenge.


.

Kom hit lørdag den 20/9.

Har drevet med jakt og fiske og slike ting. Viltet har klart sei ganske bra unntatt en hare.Ta fisk blev det fem støkken.

Nokk reyper igjen !

Velkommen efter !

O.H & T.N.

(Dette er nok Odd Husby og Torleif Nisja)

 

Den 5. oktober 1952

Undertegnede og Steinar Nisja kom hit til bua i dag, søndag, på en snartur. Været er strålende, men det er en del snø, så det er nokså tungt å gå. Vi har dratt op båtene fra vatna, og dette var en tung jobb, for det var frosset is på dem. Til alt hell fikk vi hjelp av to rypejægere som kom rekende. Det var Ivar Bruset og Lars Evensen. Med forenede krefter gikk det da ganske smertefritt.

Sigurd Nisja.

 

Den 14. juli 1953.

Torleif, Per, Ellen og Aslaug kom hit opp laurdag, og ville vera til sundag. Veret var litt skralt, men det lettna ut på sundag. Gutane stakk i frå oss, og vi vart att å leine. Vi tok ein av båtane og sette utover vatnet i full fart. Men så kom vi påa at vi skulle ha med oss kaffekjel og småbrød, og ro på ”Balkanhalvøya” og kose oss der. Men da vi skulle i land etter kaffikjela kom vi oss ikkje lenger. Vi streva og streva ei lang stund, i stor angst for at båten skulle kvelva. Til slutt rodde vi borti ei vik og sette oss fast i grunnen. Vi trakk av oss støvlene og gjekk og lirkte båten frå land, til den kom dit vi skulle ha den. Så no sit vi her med kalde føtter.

 

Svarthaugbua den 26/8-53

Kom hit i gårkveld. Det regna og vi var blitt gjennomvåte, så det var godt å få fyra opp i ovnen. I dag er det litt likare ver, og vi har prøva fisken, men det vart eit dårleg resultat. Litt molte fann vi, men det er ikkje noko å skryte av det heller. Vi såg to kalvsimler og nokre ryper. No er vi på tur nedatt, og vi vart tilsutt enige om at det er ei storartet hytte.

Takk for no

Olaus Lundli

Astrid Husby

 

Svarthaugbua den 3/10-54

Er atter på rypejakt her. Det er no nysnø og grå rype, og Steinar bruker salogrifle og skyt vilt omkring viltet og det påståes at han har treff en to-tre støkken også. På min konto skrives 7 og ½ rype og ein blytung rev som forsvant i ei or.

Takk for no

Steinar og Torleif

 

Svarthaugen den 30/2-55

Er på tur. Var tenkt på uti Havsåsen, men enda her. Såg en ”Piper Cruiser” som for her og svinsa. Veret er fint. Lite klauv og sjå, men såg 2 ryper.

Helsing

Hallvard, Steinar og Per.

 

Svarthaugbua 20-2 – 1955

Fullt hus + fulle folk

Hei dundergubbe slå i glasset og la oss lystige være.

Kom ikke hit med akevitt

(og slik drit)

for vi har dunder og motorsprit.

Hei Dundegubbe osv.  Hikk.

Gunnar og Erik Jenstad

 

Svarthaugbua den 8. juli.

Vatna helt dekket av is. Litt kald vind. Mye sol og store snøfonner.

Takk for oss

Hallvar, Einar og Per.

 

Svarthaugbua den 23. juli.

Skodda var stinn som graut, men det klårna opp i dag. Det vart 3 lakser 2 øretter.

Takk for oss !

Hallvar, Steinar og Per.

 

Svarthaugbua 2/8 – 1955

Vi kom hit opp mandag kveld i fin sol, men vi fikk ikke ha den lenge. Svarthaugskodda tjukk som graut la seg over fjella og vatna. Regn.

Gjekk ned att den 2/8 med en fin fisk.

Takk for oss

Leif Bjørbekk            6 år

Else Marie Bjørbekk            8 år

Lars G Bjørbekk       12 år

Jenny og Gunnar Bjørbekk

Mottok en rettelse av dette innslag, 21.08.07, som jeg vedlegger i sin helhet:

Hei !

 

Jeg har med stor interesse lest "Hyttebok for Svarthaugbua". Veldig morsomt at du har lagt den ut på "nettet". Men det har sneket seg inn en feil. Den 2.august 1955 står det at en familie ved navn Bjørklund skal ha vært der. Dette er ikke riktig, det skal være familien Bjørbekk. Mine foreldre Jenny og Gunnar Bjørbekk og vi tre søsknene Lars f.1942, Leif f.1948 og Else Marie f.1946 var det som var der den dagen. En dag vi søsknene har snakket mye om i ettertid. Vi gikk nemlig i ring i tåken, og hadde problemer med å finne veien ned igjen.

 

Jeg har også lest "Steingrims dagbok" som du har lagt ut. Veldig interessant. Takk for at du deler den historien med andre.

 

Med vennlig hilsen en femmenning (tror jeg)

Else Marie Bjørbekk

Lillehammer

 

 

Svarthaugbua 3/8 – 1955

Kom hit på en snartur i dag. Været var fin-fint til å begynne med, men skodda kom sigende, og nå er det stindt. Har sett ei simle og ei rype.

Sigurd Nisja

Anne Lise Nisja

 

Svarthaugbua 24/9-1955.

Astrid, Steinar, Per og eg kom hit i gårkveld, det var alt blitt mørkt da vi kom hit, så det var godt å komme i hus. Fyrst fyra vi i ovnen og laga te, så åt vi, og det var ikkje småtteri vi langainn.

I natt har det vori så sterk vind at vi har mest ikkje fått sovi. Det var 2 reinskinn som var spikra på veggen utafor her, men dei var blest langt bortover. Straks vi kom opp i dag kom Ivar Bruset hit, og medan vi satt og åt, kom Sigurd Nisja hit også. No er dei reist på rypejakt alle saman, så no er det berre eg og Astrid her i bua.

Eg og Astrid gjekk ein tur oppover haugane her, så fann vi på at vi skulle gå rundt Storvatnet, da vi var komme eit stykke fekk vi sjå nokre reinar, det var ein 14-15 stk. Vi stoppa og såg på dei ei stund og så gjekk vi vidare i rundt vatnet.

No sit vi i bua og koser oss, vi har sett på kaffe-Lars, for vi ventar jegarane heim snart.

Veret er ikkje noko serleg, det blir friskt i dag og.

Vi skal ned igjen i kveld.

Takk for oss, håper at vi kan kome hit fleire gonger.

Gunvor Gravem

Astrid Svisdal

 

Svarthaugbua 21/7-53.

What a lovely place this is. The mountains which are partly covered with snow, and the lakes, everything is a thing to remember. No, I’ll never forget it, end I hope I’ll be able to see it once more. We are just now spending our hloydays in “Fiskebua” and took a trip to Svarthaugen. The weather is fine

a…..

Tutta May Eriksen 1959

 

 

Svarthaugen den 3/10-53

Pirka og Hallvar sitt og fe seg mat. Det er på ettermiddagen kl ½ 6. Det har vert mykje snø åt dei. Rype har dei ikkje sett.

Dei takkar får oppholdet i Svarthaugbua denne helga.

Med påhålt penn

Per og Hallvar.

 

Svarthaugen den 8/10-53

Kom hit opp den 3/10 og  vert her hele uken. Veret har vært fint til i går, men da vart vi blaute som no kråker. Vi takker for oppholdet i Svarthaugen denne gangen, og håper vi kommer igjen.

Sigurd og Ivar Bruset.

 

 

I dag er det liv oppi Svarthaugen ja.

Han Steinar ån Hallvar ån Per er så gla.

Dæm søng og dæm drekk og dæm sie nokka.

Lørdag den 25 juni – 55

Hallvard, Steinar og Per

 

Svarthaugen 17/6 1956

Vi kom hit i går kl ½ 2. Været var ganske bra, men det var lite sol. Vatna er ikkje oppgått enda. Vilt er lite av, vi så berre ei rype og nokre steinskitar, vi fann og eit lerkereir ovanfor bua her.

I dag er skodda ganske stinn. Det har komi ein 30 cm med snø i natt og snør gjer det enda. Vi er tenkt på å gå ned i dag, men vi får sjå kva været meiner om det.

Skodde ligg enda, men vi skal no prøva å kome oss ned. Jon og Einar driv og kostar golvet no, så vi er straks på tur ned.

Takk for denne gongen.

Jon Svisdal

Einar Halvorsen

Hallvard Halvorsen.

 

 

Svarthaugbua 9/7 – 56

Kom hit i dag og skal ned igjen i kveld. Været er finfint, men har aldri sett så sen sommer i fjellet. Snøfonner ligger ennå utover vatna, og det driver isflak. På vatna flyter millioner av fluer og flueegg, så fisken får sikkert spise seg mett etter en lang vinter.

Vi har nå lufta sengeklærne og er på tur heim.

Sigurd Nisja

Anne-Lise Nisja

 

Svarthaugbua 15/7-56

Kom hit fredag, veret var fint. Mor held no på og koker middag, far er ute og fisker. Eg og har fisket, men fekk ikkje noko.

Takk for meg denne gang.

L.R. Lerbrekken

 

 

Svarthaugbua 16/7 – 56

Kom hit fredag kl 5. Vi har hatt pent vær hele tiden, sol og nesten stille. Jeg har fisket hele tiden, men ikke ett napp å få. Nu er det mandag så nu må vi gå ned igjen. Vi har hatt en fin tur.

Takk for oss.

Ola, Julia, Else, Liv

Lerbrekken

 

 

Undertegnede, Einar og Hallvar Halvorsen kom hit i går den 17/7 kl 23,-

Vi har hatt ein strålande tur. Med fiskinga har det kanskje ikkje gådt så bra, men vi har da både smaka og sett’n.

Men no lyt vi snart til og rydda opp (sukk) og kåma oss ned i ”skuru” i gjenn.

Så no må vi med tungt gjerte seia takk for oss. Svarthaug-bua. Men vi håper og få kåma i gjenn.

Per Lundli

 

 

19/8 – 56

Kom hit i går kveld, Ingrid Helene (6 år) og undetegnede. Været var ikke det beste, litt regn og tåkebanker. Vi har rodd på vatnet og fiska litt, men uten noe resultat. Men ellers har vi hatt det fint og Ingrid stortrives her oppe.

Har sett fem ryper.

S. Nisja           Ingrid

 

 

Svarthaugbua den 2/9-56

Kom hit i går-kveld. Fint vær, men kalt. Med fiskinga har det ikkje godt så bra, men vi har da sett sorten (svarten).

Takk for no !

Per Lundli

Torleif Nisja

 

 

Svarthaugen 1-10-56

Var på rypejakt her.

Dårleg ver med skodde, snø og regn.

Takk for no

Per Lundli

Hallvard Halvorsen

Torleif Nisja

 

 

Svarthaugen den 21/7-57

Kom hit i går kveld Erling, Gunnar Gunvald Nisja og undertegnede for å fiske. Været var skoddet da vi gikk op, men vi fekk alle tiders sommervær da vi kom opp. Har tatt 7 fisker, alle i det minste vatnet. Funnet et snøspurvrede med 3 egg.

S. Nisja

 

 

Svarthaugen den 28/7

Os  ha feska, bada og lata oss. Så tok oss ein fesk og da frøxxxx se ut slik hain Nils: ” Hoven gjeste fær ein fesk”.

Takk for oss.

T. Nisja

Per Lundli

Nils HJellmo

Sverre Sæter

 

 

Svarthaugen 17/8-57

Vi kom hit 15/8 kl 17, etter å ha gått fra Jenstad. Gunnar Erling (5 år) og Ivar (2 år), klarte turen fint. Det har vært fint vær heile tida, men lite fisk. En del rein har vi sett i nærheten av bua.

Takk for godt og hyggeleg opphold.

Gunbjørg og Jon Nisja

Gunnar Arling og Ivar.

 

Svarthaugbua 1. september 1957

Takker for oss etter et godt opphold i denne gode bua, har hatt en fin tur, fint ver i går, i dag skodde og regn. Det var interesant å prøva fiskelykka i vatna.

Reinen er ikke å sjå.

Gerd Gravem

Sigmund Nedrebø

 

 

Kom hit den 9. oktober 1957 klokka 2000.

Fint ver og makalaust blankt måneskinn  (ugxxxx). Og det er kanskje ikkje så rart ettersom den russiske nymånen no nermer seg gjorda, nei eg meiner jorda. Er det vorte for mange the-knektar kanskje. Det er kaldt, men ved har eg ikkje råd å bruka. Får heller leggje seg - - -

10. okt

kl 18.45

Har nettopp gjort eit uhyggeleg stort innhogg i provianten, og sitt no godmett og filosoferar over verdens ondskap. Børsa sett bly og rypa er sjyr, og beina har eg slite mest til kneds i fleikjande tan etter skamskotne ryper. Resultat: 3.

Dett er fint ver, men i morgotile ruslar eg heim. Ellers kunne fillebørsa settjamykje bly at eg ikkje maktar å bere ho.

11.okt

kl 0815

Fer heim i dag, men går om Skarven.

Takk for no.

Torleif Nisja

 

Kom til Svarthaugbua den 3/11-57 kl 1200. Drog hit fra Skirådalen da der ingen ryper var.

Da vi kom hit rettet forholdene seg litt i det Nils pinte i hjel ein hare. Nå er det kveld og vi steker ”lang-gris”. Allt vel.

4/11 – 57 kl 8.

Været er rusket, og jakta har vore ein dundrande fjasko i det at Torleif skyt under og eg bommar. No står gammelmånen høgt på himmelen og veret er like fint som det før var stygt.

Godt sagt Nils !

Takk for oss

Torleif Nisja

Nils Hjellmo

 

 

Svarthaugbua 27 juli 1958

Takk for oss, fin fin bris i går, i dag sterk vind. Det vart ein stor fisk i  Storvatnet. I dag ikkje fisk. Går herfra kl 14, turen går om ”Pipvatnet”.

Gerd Gravem

Sigmund Nedrebø

 

 

Nils Jenstad

Eli Jenstad

Sverre Jenstad

Kom hit den 8/8 1958 på ferie. Det er slett ikke noe pentvær. Skodda er tjukk som graut, ein kan jo måke den i sig med skje. Vi håpet på bedre vær på lørdag, men nei. Nils ror i plymsolden så vannet spruta, det er  visst svært moro.  Venter på bedre vær i morgen for da skal oss ned att. I dag er det strålende sol og nesten stille alt fint.

 

 

Svarthaugbua 12 aug 1958

Kom hit den 10. i eit strålende vær. Vi skulle prøve å narre fisken, men den kjempet tappert og vant.

Prøvde fiskelykken i dag den 11., og tok en hel fisk. Fint vær.

I dag den 12. er vi på hjemtur. Vi har fått 3 fisker i dag, deriblant en på 1 kg. Reinen gresser på andre siden av Strovatnet, ca. 20 stykker.

Kjølesvinet på plymsoldene har fått mavesår. Vi har prøvd begge to, men hytta var fin.

Tusen takk for oss.

Klara og Odd Husby.

 

 

Svarthaugen 24/9 – 1958

Kom hit i går kveld. Fint ver. Rypejakt. 8 ryper,  3 harer og 1 bekkasin.

Takk for oss.

Torleif Nisja

Ole Tøftvang

 

 

Lørdagskveld i Svarthaugbua

22de November 1958.

Kom stormende hit i egyptisk mørke klokka 1730 i kveld for å ta ein siste safari etter rypa i år. Ja datoen er 22/11, men snø er det mest ikkje, berre emå pletter bortover. Ja veret er så mildt at eg gjekk i ”skjorteermane” heilt hit. En kvit og uskyldig harepus omkom forresten på Sneveien i kveld, på grunn av uforsiktig omgang med gammel jæger.

23de Svart dag. Skote 1, ei rype.

Og hermed så skriv eg opp at mitt belgiske dobbelt-løp har gjort sin siste tur i Svarthaugen.

Takk for no

Torleif Nisja

 

 

Var innom her fredag den 13de mars. Har enda ikkje brote korkje ski eller staver. Ver og føre er alle tiders. Sett 1 elg 21 ryper og 1 hare.

Torleif Nisja

 

 

Kom hit 21/6 – 59 for å ordna sume ting med bua etter vinteren. Vatna er åpne og fisken vakar. Har sett ei rype og ein hare.

Steinar.

 

 

De 21/6 – 59

Anne Jorunn Torske

Marry Karin Gussiås

 

 

Svarthaugbua 6/7 – 59.

Kom hit i dag tidlig klokka ½ 6, å fy for eit rothus !!Vi vaska og rydda og kasta tomflasker, og fekk det til slutt ganske bra her. Vi åt eir bedre måltid og la oss ned for å sove. Da vi vakna vel over middag, låg skodda stinn som graut kring bua, og  gjer det framleis. Vi skal ned att i kveld, men klokka vår har stoppa, så vi er mest likvis på kor langt det lir, men får vel til å gå snart.

Takk for oss denne gongen, kjem snart att.

Eva Nisja

Anny Svisdal

 

 

Svarthaugbua 7/7 – 59

Kom hit til Svarthaugbua i natt kl 1.

Regn og vind + skodde (dårleg fiskever).

Tok 3 fiskar i vatna her. Går austover no.

Takk for oppholdet.

Per Lundli

Halvard Halvorsen

Steinar Nisja

 

 

Svarthaugen 21/7 – 59

Været er nydelig, solen skinner fra en klar himmel, og det blåser friskt. Foreløpig har vi ikke fått noe fisk.

Det er 6 stykker av oss:

Lilly og Sigurd Carlsen, Fritz, Gunvor, Rune og Tutta-May Eriksson.

Takk for den gangen

Tutta May Eriksen               16 år

Oslo

Takk for meg

Rune Eriksson                                              12 ½ år

Oslo

Takk for oss

Lilly og Sigurd Carlsen

Oslo

 

 

Svarthaugbua 28/7 – 59

Kom i gårkveld klokka 7. Pent vær. Fiska og har ikkje kjent eit napp, men kan henda at vi får ein fisk. Far hell no på og sett i glas-luker. Hallgeir ser på far. Rigmor ser på meg. Rigmor ligg på flat-seng og vi andre ligg i kammerset. Vi har neppe pakka ut or sekkene.

Jeg har badet i dag (Rigmor)

Takk for oss.

Ingrid Nisja

Rigmor Olsen,           Rafsbotn          Alta

Hallgeir Nisja

Sigurd Nisja

 

 

Svarthaugbua 1/aug 59.

Kom hit i kveld kl 0415. Fint ver, men skodda i helene. Gunnar fiska en laks 1,6 kg. Basse 1 ørret på mark, fin fisk. Erling 2 fisker.

Søndag 2/8

Tok en tur til piptjønna og fisket, men ikke fisk. Fin-fint ver med sol. Sunndalen helt full av skodde heile dagen.

Middag – laks med  kers pink” etterpå ”snurring, det var kraftig kost. To nymalte glasluker i dag.

Takk for oss.

Kl. 1830

No kom skodda !

Heim !

Erling Nisja

Gunnar Egil Nisja

Gunvald Nisja

Selma Nisja

 

 

Svarthaugbua 23/8 – 59

Vi kom i går kveld klokka 8. Da vi kom i går kveld, åt vi, og gjekk ein tur så vi såg ni Fagerdalen. Da vi kom tilbake, skulle han far dra oteren rundt det minste vatnet, han tok ikkje noko, men han kjente ett napp. Og i dag sto vi opp og åt og så gjekk ein tur så vi såg ni Lendalen. Far dro oteren i dag også. No hell han på og steller på glass-lukene. Mor sit ute og les. Hallgeir ser på far. Eg sitt og et gotteri attåt eg skriv. Eg og han Hallgeir skall bade i dag, før vi skall gå ned. Vi har sett 3 ryper, og 6 sauer. Rypene såg vi i går kveld. Og sauene har vi sett i dag.

Sigurd Nisja

Elti Nisja

Hallgeir Nisja

Ingrid Nisja

 

 

Den 4/10 – 59

Kom hit en snartur i dag og skulle dra opp båtene. Det er en fin – fin høstdag, med sol fra klar himmel og mildt og stille. Har tenkt å skyte en hjort eller en elg på nedturen. Hittil har ikke viltet åpenbart seg

S. Nisja

 

 

Svarthaugen den 7/10 – 59

Eg og Jon kom hit i gårkveld. Og i dag har vi vore utpå Skarven på rypejakt, vi såg 3 rypor og dei skaut vi, eg skaut 2 og Jon skaut 1. No er vi på tur heimatt, fint vær.

Takk for oss.

Jon Svisdal

Einar Halvorsen

 

 

Erling, Eva, Gunnar Egil, Gunvald, Gunnar Erling og Jon var her i pinsa. Vi hadde finver heile tida, og pinskvelden brende vi bål frammi Svarthaugen. Søndag hadde vi vitjing av Sigurd S. Han kom medan vi åt frukost. Eva  og Sigurd ”återvende” til bygda i dundrende torever. Resten forlet bua i dag, og legg turen om Lindalen og Jenstad.

Nokre få rein og ryper observert. Is på vatna.

Takk for oss.

 

 

Svarthaugbua 3/8 – 60.

Vi kom hit opp søndagskveld, kl. ½ 6. Fint ver, fiska og tatt to smålaks, to fine aurer, og ein støgg fjellfisk. Har sett ei rype og ein harepus, men rein fins ikkje oppi Svarthaugen no.

No held vi på med å pakke sakane våre, og flyr i bua.

Takk for oss.

Sigurd S Nisja

Ingrid S Nisja

Hallgeir S Nisja

 

 

Vi var i Svarthaugbua frå 5/8 til 7/8 – 60. Blandingscer med skodde og solskinn. I alt 8 fiskar. Gunnar Egil kom 7/8, og fekk to stk. 1 rype, 1 hare, 1 korp og ingen storvilt – Går ned om Fagerdalen.

Takk for oss.

Ivar, Gunnar Erling, Gunbjørg og Jon.

Gunnar Egil

 

 

Svarthaugbua 16 – 9 – 1960

Undetegnede har i dag vandret fra Veidemansbua i Skirådalen sammen med to jaktkamerater, Anders Engtrø og Per Lundli. Vi gikk løypet i mellom Steinkollen og Snøgutuvollen. Spiste rå middag her som bestod av stomp og the.

Derefter vandret vi alle tre slukøret hjem.

Dyre Vå.

(Dette er Ole G Jenstad, som tydeligvis ikke har noe imot å bli kalt Dyre Vå.)

 

 

Svarthaugbua 19/10 – 60.

7. klasse på Gjøra var framom her og rasta – på tur frå Jenstad over Svarthaugen til Gjøra. Veret er Strålende, med litt snø her oppe. Vi har sett 1 ørn og 8-10 ryper. Møtte Gunnar Egil austi høa her. Han var på jakt. –Ellers har vi koka oss te og kosa oss i finveret. Ein tur rundt auster høa har vi og gjort, og såg austover Dalane.

Fin blank is på vatna nå. Siste søndag var det ikkje stort is å sjå her.

Riser herifrå ca. kl 15.

Takk for godt opphold.

Jon Nisja

Dagrun Gjøra            Bjørg Dagmar Gravem

Eli Gravem                Bjørg Rise

Jan Johnsen               Gunvald Nisja

Ola Trondsgård         Rolf Røymo

Gunnar Erling

 

 

Svarthaugen den ?/6 – 61

Jeg stakkars arme slyngel

Drog til fjells med yngel.

 

Regnet faller ned som lange tømmer,-

Deav smaåbekker efter ryggen strømmer

 

Da e de godt med gloheit te.-

Takk for me !

T.Nisja

 

 

1/10 – 1961

Kom hit til Svarthaugbua i går kveld i ½ 8 tida. Det var et nydelig vær, med klarvær og måneskinn. Etter å ha stelt oss med god mat og drikkekøya vi, med den optimistiske tanken å stå tidlig opp i dag.

Torleif drog på rypejakt tidlig, men kom snart att. Han hadde møtt Gunnar E Nisja, og han kunne fortelle at det var elg nedi lia her. Torleif reiste nedover og vi ble med for å sjå. Vi fekk øye på to dyr nedpå myrene. Eg og Kristine er nu kommet til hytta att, men Torleif reiste til bygds etter våpen.

Er nu på tur heim. Været er fortsatt fint, men det blåser litt.

Takk for oss.

Marit Bjørset

Kristine Todalshaug

T. Nisja

 

 

Er her igjen den 2/10, mandag for å bruke kikerten og ta ny peiling på elgen som forsvant som en ånd i går. Den var ikke tilstede i dag.

Klokka er nå 2100. Har nettopp spist stekt fisk som blev hentet opp av vannet nå kl 1930 på en særlig ondartet måte.

Veret i dag har vert stille og pent. Hørte kanonene på Dovre.

På forhånd takk for losji.

T. Nisja

 

 

Svarthaugbua 1 – 8 – 63

Er på tur i Svarthaugen, skal liksom prøve fisken som sikkert er ganske blissen i vatna her. Men visst lykken står meg bi så kanskje eg får sjå han i alle fall.

Takk for no.

Per

 

 

Svarthaugbua 25/10 – 63.

Jeg og Einar (Lille) ankom til bua i gårkveld for å ta ein dyst med rypa. Men ho hadde lykka med seg som så mange gonger før, og sekkene er ganske slunkne no når vi dreg heim.

Takk for no !

Per Lundli.

 

 

Sv. Bua 26/10 1963

Har jaktet i Skarven i dag, og kom hit i kveld i mørke og regn, gjennomblaut ! Skulle etter avtale møte ”Sturin” her, men møtte stengte dører. Resultatet blir regelrett innbrudd. Føler meg ikke riktig frisk i dag, har hodepine og mistet synet totalt kl 1000 i dag, alt fløt sammen i flimmer, etter ca. et kavrter gikk det over. Har jaktet sammen med ”Gustjin” i dag, og han har håndtert skytejernet meget bra, i det han har skudt 5 ryper og en hare med 5 skudd. Det er nå 20 år siden jeg trådte mine barneskor i Svarthaugen. Da var bua ganske ny. Siden da er det blitt mange koselige opphold her----

Og sier med dette takk for enda eitt.

Torleif Nisja

 

 

25/6 – 64

Vi kom her den 23. Isen var gått av vatna, men natt til 24 kom det ca. 10 cm nysnø som låg heilt til i dag. No er det fint ver med litt vind.

Takk for oss.

Trygve og Nils.

 

 

På reinstelling i Svarthaugen den 28/6 – 64. Har vert ein tur bort på Durmålhøa, men det blev gjort magre opservasjoner. Fisket er værhindret. (SV kuling).

Takk for oppholdet.

Kristine og Torleif.

 

 

Den 15 – 7 – 64

Hallgeir og eg kom til bua i går for å fiske litt. Mikka er også med. Er nå på heimtur etter å ha spist opp maten vår. Østavinden vbar i går litt ubehagelig, men vi fikk da 7 fisker (ikke store forresten). Så vi er da bra fornøyd. Noe vilt har vi ikke sett.

Takk for oss

Hallgeir og Sigurd Nisja

 

 

Den 20/7 – 64

I går strevet vi oss opp i stekende sol og varme, men var ikke før kommet innenfor døra før det regna, men det letna og vi hadde en strålende kveld. I dag regna det langt utover dagen, siden fint vær og sol, helt til skodda kom som en stinn graut, så no sitter vi inne og koser oss, og barna sover sin søte søvn.

Fisken har vi bare fått sett hittils, men vi skal forsøke og ikke gå ned som vassfiser heller. Bare synd at vi må gå net at i morgen, men maten tar slutt, og tiden blir for knapp for oss. Håper bare at tiden til neste sommer skal gå fort, og at vi da kan ta en tur att.

Tusen takk for oss alle.

Geir Jonny                 6år

Kurt Ove                    5 år

Grete Heidi                3 ås

Klara og Odd Husby.

 

 

9/8 – 64

I går streva vi oss opp lia i stekende varme, det var vel årets varmeste dag, med 28 grader. Fisk er det lite av, så fiskemiddag har vi gitt opp å få. I natt lå vi som sild i tønne, Jon, Ivar og undertegnede lå i familebingen, Gunnar i andre senga, og to Smølaværinger, på sin første høyfjellstur, lå i golvet på flatseng. – Nu har vi vært på ”hundeleting” ! Fox forvilla seg, sannsynligvis etter en hare, og det var mor sjøl som fann han igjen, og da ble det juling å få. – Været har vært strålende hele tiden. Vi skal nu ta på tur nedover til sætrene, så kanskje det blir en rømmeskvett å få der.

Takk for oss, vi kommer sikkert tilbake.

Unnbjørg, Jon, Gunnar Erling, Ivar, Gunnar Iversen, Ingar Iversen.

Fox med sår bak etter julingen mor gav han.

 

 

Ankom hit ved mørkets frembrudd i gårkveld for å sjå etter reinen, men han var ikkje å finne. Har vært en tur på Skarven, men der var også snaut. Tok ein fisk i lillevannet på Sture sin Valdresfjøl som ellers var ganske ubrukbar.

Etter endt kroppsvask drar vi ned.

Svarthaugbua 15 – 9 – 65

Per og Torleif

 

 

Svarthaugbua 30 – 10 – 65

Er innom her en tur med ei lampe. Den forrige gjekk det skit med, siste slag. Det er ca. 10 cm nysnø som kom i natt, og rypa er ganske lett.

Skal til Lindalen no og tar ein dyst med Flakkes spelsauer som er vill som ein reinshop.

Takk for oss.

Flakke

Rolf Røymo

Per Lundli

 

 

Eg og Hallgeir er her i dag for å ta mål av ovnsrøra for for eventuell oppsetting av ny ovn, som for øvrig trengs storlig. Det er sjelden tidlig i fjellet i år, vatna er allerede isfrie, og fonnene er også blitt som de bruker å være sist i juli. Vi har nå kokt te og spist kakeskiver, som smakte fortreffelig etter en tung marsj opp lia.

Sigurd.

 

 

21/7 – 66

No har vi  hatt 3 herlige dager her oppe, og det er bare så synd att maten har tage slutt så vi må ned. Vi har lufta alle kleder i dag, og gjordt fint etter oss, så vi håer at vertskapet blir fornøyd.

Tusen takk for no.

Klara, Odd og barna.

 

 

Svarthaugbua

Eg og Gunnar kom hit i går.

Det er fare for at regnbuørretten i Storvatnet blir fort oppdregen, han biter som verst no.

Hallgeir Nisja

Gunnar Olav Nisja

 

 

Den 1 – 8 – 69.

Oss kom hit i gårkveld i et aldeles nydelig vær, helt stille og måneskinn, men dårlig fiskevær.

Tusen takk for oss.

Eli og Sverre Jenstad.
e-post


Line